dimarts, 9 de desembre del 2008

Turpial i Casting Buñuel a la Roca Alta

Després d'una llarga temporada de repòs per problemes de salut, per fi, aquest cap de setmana podia tornar a la paret... i era un cap de setmana llarg!! Mmmm!!! Opcions no en faltaven... però el que era complicat era decidir-se... cap de setmana íntim o social? I a on?? Finalment vam acabar gaudint d'un cap de setmana social (amb moments íntims) a Vilanova de Meià.

I les vies? Quines? Això sí que va ser complicat... tant com complicades som les persones, els escaladors i el món de la parella! Finalment vam decidir que intentaríem fer la Turpial dissabte, la Casting Bunyuel diumenge i ... dilluns alguna que a mi em vingués de gust!! Je, je... No és que aquest parell de vies no em vinguéssin de gust... però l'unic que en sabia d'elles era el que havia llegit al blog d'en Piju... i, precisament per aquest fet, sabia que em superaven... i encara més ara, després d'una època de repòs obligat...

L'aproximació és igual per ambdues vies. Sortint de Vilanova de Meià cal seguir la carretera direcció cap a la Font de la Figuereta i abans d'arribar-hi, cal agafar un camí que surt a mà esquerra on està senyalitzat l'Ermita de Meià, Rubies i Roca Alta. Continuarem aquest camí fins trobar un trecall a mà dreta que senyalitza la Roca Alta, per on seguirem fins que ja no es pot avançar amb el cotxe, tot i aparcant en el marge. Estem just sota la Roca Alta, en la seva cara oest. Seguirem el camí de carro ja caminant fins trobar una fita en l'inci d'un corriol que ens menarà fins a peu de paret a l'alçada del marcat Díedre Farreny (curta però forta pujada...). Des d'aquí, continuarem vorejant la paret cap a la dreta (mirant la paret) fins que arribem a peu de via. Primer (bé, després de moltes d'altres) trobarem la Casting Buñuel, senyalitzada amb una "C" a peu de via i, més endavant, passada la via Secrets, trobarem la Turpial on hi ha dibuixades dues fletxes direcció a munt).


Per ambdues vies vam agafar gairebé el mateix material: joc de tascons, d'àliens (blau més semàfor), friends (fins el C2 per la Turpial i fins el C3 per la Casting Buñuel) i unes 17 cintes exprés. Però l'equipament de la via no és ben bé igual... a la Turpial hi trobes un parell d'espits a les R's i algun que altre despistat a la via... més els claus. I la Casting Buñuel sols té un espit en una R (i algun de moooolt despistat a la via)... i alguns dels claus són d'un hèlix de motocultor... telaaaaa!! Suposo que ja endevineu que tant en una via com en l'altre vaig anar de segona, no? Doncs sí!

El descens també el vam fer igual. Una vegada arribes al cim, cal pujar una mica més (amb una petita grimapada d'uns dos metres al final) i després seguir vorejant cap a l'esquerra, direcció oest, fins trobar un marcat camí amb una fita, que ens portarà altra vegada al camí de pujada.


TURPIAL, 140m, 6c ó 6b/A2:
Aquesta via va ser oberta per en Juanjo i en Xuli a l'octubre del 2000... amb un bon episodi d'obertura (tal i com ja va comentar en Piju) digne de recordar, on en Juanjo va caure arribant a la R1, arrencant tot allò que havia posat... en Xuli va començar a córrer enrere i el resultat va ser en Juanjo a 5m de terra sostingut per l'àlien negre i... un atac de riures!
No sé pas si en Marc sabia aquesta història... però se'l veia ben content a peu de via... no us sembla??

Ll1: (30m, 6b) Aquest s'inicia en una rampa grisa de V+ per enseguida entrar en la zona taronjosa de roca dubtosa i vertical de 6a+, sempre amb tendència a l'esquerra, on hi trobarem un parell de claus. Fins que arribem a un sostret deplomat de 6b (que telaaaa) assegurat amb dos espits. Superat aquest, ja trobarem la R1, de dos espits. Aquí en Marc arribant a la R1:

Ll2: (20m, 6c ó 6a+/A2) Aquest llarg surts fent un parell de passos de V+ (on hi ha un clau) per arribar a una fissura desplomada de 6c. En Marc hi va posar dos tascons a l'inici i després va xapar un friend que hi vam trobar encastat ... sortida del desplom per xapar un clau i... a reposar el coco, que la tibada ha estat forta!!
Després es continua per una placa de 6a+ on encara hi trobarem un altre clau i un altre tram de placa de 6a (amb un pont de roca) per arribar a la R2. Realment un llarg per disrutar de valent!! Sobretot si vas de segona... je, je!! Aquí la roca ja ha millorat. No obstant de tant en tant en trobes algun tram dubtós, la majoria és roca compacte excelent, d'aquesta que se t'hi queden els dits encara que no vulguis!

Ll3: (30m, 6a) S'inicia amb un flanqueig de V+ a la dreta on hi ha un clau... però millor reforçar-lo amb un Camelot al costat... seguidament, xapat un espit (i estant a l'alçada de l'arbre), cal anar a munt per una placa de 6a on tot i trobar un altre clau i un altre espit, autoassegurar-se no és gens fàcil... així que cal fer metres sense res. En el tram final, de V, cal anar en lleugera tendència a l'esquerra. Jo vaig flipar bastant amb aquest llarg... primer pel flanqueig de segona i després per les poques assegurances... no obstant ser el llarg més fàcil de grau (sense comptar l'últim), crec que hagués estat el que més por m'hagués fet tirar-li jo de primera... Sort d'anar amb en Marc!

Ll4:(40m, 6b) Es surt per una placa preciosa de V+ (on hi trobem un espit) direcció a la zona del desplom on hi ha un tronc sec (que gairebé es podria trencar amb una mà...), on començarem el tram de 6b (assegurat amb tres espits)...


Després continuem per placa compacte i increïble on mica en mica el canto es va fent gran i el 6b es va transformant en V+, V i finalment V+ i on els espits ja no són presents... sols trobarem un pont de roca i un clau... però les fissures horitzontals són prou netes i profundes com per anar colocant àliens.

Ll5: (20m, V+) Aquest ja és el llarg de sortida... surts en tendència a l'esquerra fins trobar un clau, que ens indicarà que cal flanquejar cap a la dreta i després ja cap a munt, fins a la R5 (una sabina gran amb alguna que altra baga). En Marc sortint de la R4:

I finalment al cim!!! Amb un bon somriure tots dos...

CASTING BUÑUEL, 145m, 6c ó 6b/A1
Aquesta via va ser oberta per en Piju i l'Emili a l'abril del 2001... aquí us en deixo la seva pròpia ressenya... extreta del seu blog! A nosaltres ens va ser de gran ajuda... bé, a en Marc, per què jo sols calia que seguís el recorregut de la corda... je, je...

LL1: (35m, 6b) Realment està força trencadot... S'inicia amb una fissura de V/V+ que deixarem poc abans que s'acabi per anar cap a l'esquerra a buscar un clau que ja es veu des de peu de via a l'inici de la fissura desplomada de 6b. La sortida per aquesta fissura té la seva tela... està molt trencada... els dos acabem sortint per l'esquerra d'aquesta, on jo no sé si no hi havia canto gran o no elvaig saber trobar... però recordo que vaig haver d'apretar força! Però aquí no s'acaba... aleshores et ve un macro-flaqueig de 6b a la dreta per cagar-se viva... Diós! Aquí sí que vaig passar por... tot dient allò de: Maaarc, no tibis, no tibis Marc... tot i intentant no respirar massa fort no fos cas que em desequilibrés! Acabat el flanqueig tres passos a munt de 6a+ per roca delicada i per fi a la R1!! Per fi??? Collons... quina R... dos claus i un àlien groc... glups!! I ben penjada... joeeer...

Ll2: (45m, 6b+) Surts de la R1 escaquejant el sostre per la seva esquerra (tot xapant un cordino que surt de la sabina de sobre) i tornes a la dreta per posar-te en la línia de la R en passos de V+. Seguidament entres en un díedre de 6a, flanqueig a l'esquerra (on jo vaig flipar que en Marc trobés el clau), més flaqueig... ara de 6a+ i recte a munt per una placa de 6b+ on jo vaig haver de reposar en l'últim xapatge, un espit!! (la roca em superava... el coco ja m'anava a tope... i encara em quedava un últim flanqueig sense assegurar...) buffffff!!!! Trec la cinta de l'espit i... bé, realment ni n'hi havia per tant... je, je!! Almenys aquesta R tenia un espit i un clau...

Ll3: (20m, 6c) En aquest ja vaig començar a disfrutar! Una sortida recte de 6a per entrar en una preciosa fissura en bavaresa de 6c!! I un últim flanqueig a la dreta... de V+... per arribar a la R3, que no obstant ser de tres claus, podies posar els peus sobre la repissa i l'arbre.

Ll4: (45m, 6b) Surts per una placa de 6a recte a munt. Xapats els dos primers claus, ja vas amb tendència a l'esquerra, per anar a buscar un altre clau que està moooolt lluny... i el tram no és fàcil... en Marc va posar l'àlien blau i va vibrar bastant per arribar al clau... jo vaig vibrar en la R desijant que arribés sense problemes... bufff... per fi! Guai Marc, guai!! Després continua el 6b amb un pas de desplom que flipes (je, je... bé, jo ja no em notava ni els dits ni res... i se'm va ocórrer pillar el cordino amb la mà esquerra per fer A0... però no em notava els dits... així que vaig pillar-me amb el colze esquerre... però sense treure la mà dreta... resultat: els dits pillats ben pillats per mi mateixa... Maaaarc... pillaaaa... Maaaarc pillaaa tant com puguis!!!) I... és clar, fet el pas calia treure la cinta... i com no, venia flanqueig a l'esquerra... Maaarc, no tibiiiiis!!! Je, je... Total, venia un flanqueig de V+ preciós, de bona roca, després una placa de 6a per gaudir de canto i verticalitat i finalment una sortideta de IV fins a la R4, una sabina.

Un parell de vies... bones... per disfrutar si tens el grau i el coco... i si no, per disfrutar anant de segona si tens la sort de tenir un Marc al davant... je, je...

Conclusió: O em poso les piles o... per fer cordada amb en Marc hauré d'anar de segonaaaa!!! Je, je... noooo, que dilluns faríem una via que a mi em vingués de gust... però dilluns va fer mal temps... cony de meteo! Je, je!!

19 comentaris:

susi ha dit...

hola nena!!!!!!!!!!!!!! jolin ja tenia ganes de llegirte de nou! espero que estiguis be...
i te dic: per haver estat tant de temps sense escalar deu ni do el arranque no??? ( encara que sigui de segona) definitivament ets el meu idol!!!!!!! jajjajaja
un petonas, Rack, i estic segura que ara la vida et somriura com mai.

Raquel ha dit...

Je, je... Gràcies Susi, ets un sol!!
Esperem que la vida em somrigui...jo li somriuré!!!

Piju ha dit...

M’ha agradat molt el post, quins records...
Us emporteu dues vies molt bones...felicitats a tots dos!

Anònim ha dit...

Ei Rakel

MOLTES FELICITATS pel retorn, de tot cor.

Joer amb el reloading no? Sortq ue duies un bon primer de cordaaaa!!! heheeh

Apa...Saludus i a trepar bowa!!

marc ha dit...

Aixo si que es de master...
Felicitats

Llorenç ha dit...

Ep!!!felicitats per la via!!! ha estat un bon cap de setmana! El Marc va fort!

Ens veiem en la propera escalada romàntica!!je je je

Marc Vilaplana Traveria ha dit...

Ei!! enhorabona per les dues vies!!! veig que el paron no us ha afectat pas, eh!!! Seguiu aixi!!

Vagi be!! i records!!

Raquel ha dit...

Piju: Gràcies a tu per explicar-me les històries de les vies!!
Ostres... sabia que ara anaves fort... però al 2001 telaaaa!!

Tranki: Gràcies! Sí... je, je... sort del primer de cordada... je, je... si hagués estat jo ens haguéssim baixat!

Marc: Ho dius pel Marc, no? Je, je...

Llorenç: Ha estat un bon cap de setmana, amb bona companyia!! M'encanta fer societat amb vosaltres... i tenir moments d'intimitat també... je, je!!

Vilaplain: A en Marc sembla que no... i jo... des de que vaig llegir el teu post sobre les teves escalades després del teu paron que estic ben motivada!! Gràcies!

Jaumegrimp ha dit...

Bon retorn a la roca! no sabies que estaves fotuda, però no era normal tan dies sense piular! Ara a continuar amb la roca, ànims!

Raquel ha dit...

Gràcies Jaume!
Esperem que ara ja sigui non-stop!!

Pekas ha dit...

Peaso de retorno... noooo...????

Jo de gran vui ser com tú... ;-)))

Bones sensacions i bones escalades ...si senyora.... :-)))
( ahir em vaig trovar al Marc i em va fer 5 céntims del finde... ;-))

Per cert... tinc unes fotos de la boira molt semblants a la del teu "perfil"... :-))))

Una abraçada amb el nas fred...

Gil Furri ha dit...

Rak a tope !!! barbies climb team que bones que esteu i a més com li tibeu !!!! jijii felicitats

Raquel ha dit...

Pekas: Pozí... sort d'anar de segona!! Je, je!! Ei, doncs a veure si ens passes les fotos de la Boira, que segur que està guapíssima!!
Un petonet d'un nas geladet!!

Nyasquetes: jiji... i vosaltres esteu com un llum!!!! Gràcies guapos!

Mingo ha dit...

Com ho fas Raquel? una temporada sense poder escalar i au 6bs i 6cs, explica'm com t'ho fas. Brometes apart, m'alegro que puguis tornar a enfilar-te.
Salut

Raquel ha dit...

Amb molt d'amor? Je, je... Gràcies Mingo!

joan ha dit...

felicitats per la via!! casualment he anat a parar al teu blog i sorpresa!!! un taradellenc:en m.muntanya,que fort,el món es un "panyuelu". salut i muntanya

Raquel ha dit...

Sí, i tant Jan! I el món d'escaladors encara més!
Moltes gràcies!
I... molts records d'en Marc que ja m'ha dit que fa molt temps que no us veieu!!
Jo espero que el taradallenc segueixi sortint moooolt sovint pel meu blog... jijiji!!

susi ha dit...

per cert molt bones festes wapissima!!!

un petonas i a seguir tibant!!!!!!

Raquel ha dit...

Gràcies guapíssima!! I... igualment!!
Petonàs!